Quantcast
Channel: Mat och odla
Viewing all 1313 articles
Browse latest View live

Grillade lammkotletter och ryggbiff med örtrostade rödbetor

$
0
0
Ni har väl inte ställt undan grillen ännu? Bara för att hösten har kommit så betyder det ju inte att man inte kan grilla, jag grillar faktiskt året om även om det givetvis blir lite mindre grillning på vintern ;-)

Några killar som är fantastiskt duktiga på att grilla är killarna som driver JD Grill & Event. Jag följer dom på FB och dom verkar ju verkligen ha hittat sitt drömjobb, grilla på heltid. Härom sistens så stod dom för middagen på Rikard Sjöbergs bröllop, en stoooor grillbuffé, du kan läsa mer om det HÄR. Perfekt bröllopsmat ju! ;-)

Ja, riktigt så stor buffé hade inte jag igår. Jag grillade lammkotletter och ryggbiff som sedan serverades med örtrostade rödbetor från grönsakslandet och en klassisk tomat- och mozzarellasallad. Gjorde även ett kryddsmör beståendes av smör, vitlök, persilja, salt och peppar, klassiskt och gott!

helgrillad rostbiff

Ryggbiffen grillade jag enligt det HÄR receptet fast istället för rubben så körde jag en marinad bestående av 1 tsk dijonsenap, 1 msk worcestershiresås, 4 msk olivolja, två pressade vitlöksklyftor, färsk hackad timjan, salt och peppar. Köttet fick gosa till sig i marinaden någon timme sedan åkte det på grillen.

lammkotletter
Lammkotletterna strax klara!

Lammkotletterna fick en marinad bestående av 1/2 dl olivolja, skalet från en halv citron, en kvist färsk hackad rosmarin, två pressade vitlöksklyftor, salt och peppar som jag penslade på bitarna. Grilla sedan på hög värme några minuter per sida.

Rödbetorna fick gå i ugnen på 220 grader i ca 30 min i en blandning av olivolja, salt, peppar och kvistar av färsk rosmarin och timjan.

tomat- och mozzarellasallad

Varvade sedan tomat med mozzarella och färska basilikablad, ringlade över olivolja, flingsalt och sedan blev det även en tjock balsamvinäger på.

Enkelt men fantastiskt gott! Ett glas rött till det och lördagskvällen var räddad ;-)

Min grilltallrik!




Glutenfri äppelkaka med vaniljgrädde

$
0
0
Nu när dom svenska äpplena kommer igen så är det ju dags att baka äpplekaka igen såklart ;-) Äpplen, kanel, mandelmjöl och grädde, kan det bli fel liksom? Nej, så klart inte ;-) Det här receptet har jag lagt ut innan, det enda jag har ändrat är att jag lade till en ingrediens nämligen fiber sirap.

Fiber sirap är en ny produkt ifrån Sukrin som ersätter vanlig sirap, du kan läsa mer om den HÄR.

En kaka för fredagsmyset kanske??

glutenfri äppelkaka


Ingredienser
3 dl mandelmjöl
75 g stevia strö
125 g smält smör
½ dl vispgrädde
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
4 ägg
1-2 msk fiber sirap
4 äpplen
50 g smör
2 msk kanel

Sätt varmluftsugnen på 180 grader. Smörj en springform. Vispa ägg och stevia strö luftigt och vitt. Smält smöret.

Vispa ner smör och grädden i äggsmeten.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner och blanda ordentligt. Häll i formen.

Skala och kärna ur äpplena och klyft. Stek i smör i några minuter, pudra över kanelen och låt stå någon minut. Häll äpplena över smeten och tryck försiktigt ner dem.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 min. Blir kakan för mörk så lägg över aluminiumfolie efter halva tiden.

Serveras med fördel med vispad grädde som smaksätts med lite vaniljpulver sk vaniljgrädde :-)

äppelkaka med vaniljgrädde




Hummerpremiär med champagne!

$
0
0
Det är ju knappast en nyhet för oss som bor på västkusten att det varit hummerpremiär i veckan närmare bestämt i  måndags. Kl. 07.00 gick startskottet och min sambo var givetvis på plats och slängde i sina tinor.

hummerpremiär 2015

Första draget gav tre humrar varav två av dom hamnade på våra tallrikar i fredags ;-) Det är ju något speciellt med premiärhummern så den serverades förstås med champagne. Så himla gott!

hummer och champagne


Idag blev det ytterligare två humrar men dom åker in i frysen för att säkra nyårsafton.

Någon av er andra som ätit hummer i veckan??



Indisk curry med blomkålsris

$
0
0
Jag har en favoritkokbok och det är "Under valnötsträdet" av Anna och Fanny Bergenström. Det finns ett recept i den boken som jag nog funderat på att göra i minst 5 år men så har det aldrig blivit av......förens nu ;-) Receptet är på en indisk curry. Grunden består av en currysås som ska stå och puttra länge. Sedan kan man tillsätta vad man vill egentligen, fisk, kyckling, lamm, nöt, fläsk. Ja, det funkar med allt. Jag valde att tillsätta kyckling och så här gjorde jag:

indisk curry med kyckling

Ingredienser
rapsolja
2 gula lökar, finhackade
4 finhackade vitlöksklyftor
3 msk färsk riven ingefära
1/2 tsk mald gurkmeja
1/2 tsk mald spiskummin
1 tsk paprikapulver
1/4 tsk cayennepeppar
5 dl vatten
5 medelstora finhackade tomater
1 msk honung
salt och peppar
1 kg kycklingfilé eller kycklinglårfilé
3 dl kokosmjölk eller kokosgrädde

Värm upp oljan i en stor stekpanna eller kastrull. Lägg i den gula löken och låt fräsa sakta ca 10 min. Lägg sedan i vitlöken och ingefäran och fräs på några minuter till.

Tillsätt övriga kryddor och fräs någon minut. Tillsätt vattnet, tomater och honung. Låt stå och puttra minst 25 min under lock. Jag lät den stå ca 2 timmar ;-)

Skär upp kycklingen i mindre bitar och bryn i tex kokosfett, salta och peppra. Tillsätt till curryn och koka tills kycklingen är klar. Till sist tillsätter du kokosmjölken och kokar ca 10 min.

Servera till ris om du vill äta arsenik eller gör blomkålsris som jag gjorde ;-)

indisk curry
Blomkålsris är enkelt att göra. Riv ett blomkålshuvud och stek i kokosfett tills det mjuknar litegrann, salt och peppar, klart!




Grillad pizza

$
0
0
Igår testade vi för andra gången att grilla pizza. Första gången lyckades vi inget vidare och anledningen till det var för kall grill. För att kunna grilla pizza i en klotgrill så måste man komma upp i hög värme, gärna ända upp till 300 grader. Jag kom inte upp till 300 grader denna gången heller men det blev iallafall 250 grader vilket räckte, den blev riktigt riktigt god. Sambon sa att det var den godaste pizzan han ätit ;-)

grillad pizza


Jag äter ju inte vanlig pizza så jag gjorde en annan variant till mig med blomkålsbotten men jag tog ändå en liten bit på den vanliga bara för att smaka ;-)

pizza med blomkålsbotten

Man behöver förutom hög värme en pizzasten för att lyckas med pizzan. Briketterna ska du lägga runt om grillen, det ska vara fritt i mitten.

Gör din deg som vanligt. Ta fram en plåt och lägg ut bakplåtspapper, forma degen som du vill, förslagsvis rund ;-) För över pizzan till pizzastenen försiktigt. På med locket och kör ca 2 min. Lyft på locket och försök försiktigt ta bort bakplåtspappret, på med locket igen och kör ytterligare ca 6 min eller tills du tycker den ser klar ut. Avnjutes gärna med ett glas rött :-)

Sponsrad video - Avsnitt 4: Tonåringar

$
0
0

Många tonåringar kan tänka sig tusen saker som är roligare än att äta middag tillsammans med familjen. Men även om man inte behöver äta ihop varje dag är det bra att få till några gemensamma middagar i veckan. Så hur gör man för att locka tillbaka tonåringarna till matbordet?

Ja, jag har ju inga tonåringar hemma just nu eftersom mina barn bara är 4 och 9 men redan nu tycker jag att det här börjar bli ett problem. Nja, inget större problem förstås för mina barn lyder ju mig....än så länge, tonåringar är det ju värre med. Men iallafall, jag tycker definitivt det är viktigt att man äter ihop, kanske inte varje dag i veckan men enligt videon nedan så får ju tonåringar som äter middag med sin familj fler än 4 ggr i veckan högre betyg så minst 4 ggr då ;-) Middagen är väl ett perfekt tillfälle att kunna berätta om sin dag, vad har hänt på jobbet, i skolan, på dagis osv. Men precis som tonåringarna säger i videon...inget förhör ;-)

Missa inte när Martina Haag och Mogge Sseruwagi utforskar nojor och situationer som hindrar oss från att umgås mer tillsammans. Till sin hjälp har de bland annat beteendevetare, sakexperter och inredningsexperten Jon Eliason, som leder dem på vägen med insikter och en massa smarta inredningstips.

Kika gärna på videon och berätta gärna hur just ni gör i er familj för att få ihop hela familjen till middagen!



Sponsrat inlägg

Hemmagjorda rotfruktschips

$
0
0
I fredags så var jag sugen på chips, jag älskar verkligen chips men jag vet ju också att jag inte bör äta det allt för ofta så jag gjorde helt enkelt egna nyttiga chips istället ;-) Jag har tidigare bloggat om när jag har friterat rotfruktschips vilket blir otroligt gott men det tar lite tid så för att få chips lite snabbare så kan man välja det här sättet istället.





Man skär helt enkelt dom rotfrukterna man vill ha tunt på tex en mandolin. Jag valde rödbeta och sötpotatis. Lägg skivorna i en skål och häll över lite olivolja och havssalt. Sedan lägger man ut dom på ett bakplåtspapper på en plåt, in i ugnen på ca 130 grader i ca 10 min. Ta ut plåten och vänd på alla chipsen och in igen ytterligare ca 10 min. Ha koll så dom inte bränns!

Ta ut och låt svalna, dom blir krispiga när dom svalnat. Ät direkt för det tar inte så lång tid tills dom blir mjuka igen. Gott gott! Kanske något för nästa helg ;-)

rotfruktschips



Grillad fläskkarré med krämig "falsk potatissallad"

$
0
0
Självklart grillar jag fortfarande även om det inte blir lika ofta nu när det blir kallare och kallare så i lördags åkte den fram igen, grillen alltså ;-) Något som jag alltid tycker är fantastiskt gott att grilla är fläskkarré. Jag rubbar alltid bitarna med Adams rib rub i god tid, gärna dagen innan. Den här rubben mörar köttet otroligt bra, testa om ni inte gjort det!

falsk potatissallad med grillad fläskkarré


Till köttet blev det en variant på "falsk potatissallad" som jag bloggat om tidigare. Jag tillsatte helt enkelt några körsbärstomater och en avocado i småbitar så blev det lite "matigare". Jättegod och liknar vanlig potatissallad väldigt mycket :-)




Ugnsbakad lax med pumpa och fetaostsås

$
0
0
Världens godaste fisk enligt mig är lax, älskar lax i alla dess former och som tur är gör resten av min familj det också :-) Jag kör ofta min lax i ugnen med några goda kryddor på, behöver inte alls vara särskilt avancerat. Den här gången blev det riven ost med en fiskkrydda, rivet skal från en citron, salt och peppar. In i ugnen på 175 grader ca 20 min.



Till laxen blev det butternut squash, även den i ugnen. Det är ju säsong för pumpa nu så passa på och ät. Det är ju jättegott med pumpa men jag får erkänna att jag är lite dålig på att testa olika sorter, kör bara butternut men det får bli ändring på det nu, nästa gång jag ser en annan sort i affären så ska jag köpa den ;-)

Pumpan skär du bara upp i mindre bitar, på med olivolja, salt, peppar och gärna pressad vitlök också. Pumpan kan du köra samtidigt som laxen men den tar lite längre tid, ca 30 min.

Gjorde också en kall sås till laxen. Hälften turkisk yoghurt, hälften creme fraiche, ett halv pkt fetaost, 1 msk honung, 2 msk olivolja, salt och peppar. Mosa fetaosten i en skål och tillsätt resterande ingredienser. Blir såsen för tjock så tillsätt lite grädde. Låt stå i kylen någon timme innan servering.



Fläskkarré med sötpotatispuré och basilikamajonnäs

$
0
0
Idag firade vi Jonnys födelsedag, lite försent eftersom han fyllde för mer än en vecka sedan men bättre sent än aldrig eller ;-) Till middag blev det grillad fläskkarré med sötpotatispuré och basilikamajonäs, mycket gott!


Fläskkarrén rubbade jag som vanligt med Adams rib rub. Recept på purén och basilikamajonäsen kommer här:

Ingredienser sötpotatispuré
5 st stora sötpotatisar
1 dl crème fraiche
1 dl philadelphiaost
salt och peppar

Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka upp i saltat vatten och låt koka tills dom blivit mjuka, ca 20 min.

Häll  av nästan allt vatten, tillsätt övriga ingredienser och mixa med stavmixer till en slät puré. Håll varmt tills resten av maten är klar.

Ingredienser basilikamajonnäs
1 ägg
2 dl rapsolja (använd en neutral)
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
en handfull färska basilikablad
salt och peppar

Se till att alla ingredienser har rumstemperatur, knäck i ägget (hela ägget) i en hög skål, tillsätt dijonsenap och vitvinsvinäger. Häll över rapsoljan och låt stå någon minut så oljan hamnar på toppen. Sätt i en stavmixer och kör till lagom konsistens, tar bara några sekunder. Tillsätt basilikan, salt och peppar och kör lite till tills du ser att basilikan har fördelats. Klart!

Till efterrätt blev det en god cheesecake i glas, recept till den kommer i nästa inlägg ;-)



LCHF Cheesecake i glas

$
0
0
Igår firade vi Jonnys födelsedag med ett litet kalas. Som jag skrev i förra inlägget så grillade vi fläskkarré som vi serverade med sötpotatispuré och basilikamajonäs

Till efterrätt blev det en himla god variant på cheesecake som jag gjorde i glas. Receptet kommer ifrån 56kilo.se. Jag la till lite på själva smeten eftersom jag tyckte det blev lite för lite och la till lite fler jordgubbar för det är ju så himla gott ;-) Så här gjorde jag:

lchf cheesecake


Ingredienser 7-9 glas
3 dl mandemjöl
150 g smör
2 msk stevia strö (eller annan sötning)
400 g philadelphiaost
4 dl turkisk yoghurt
1 1/2 dl stevia strö
2 1/2 dl frysta jordgubbar

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och tillsätt sedan mjölet och stevia. Blanda runt och bra ut på ett bakplåtspapper som du lagt på en ugnsplåt. In i ugnen ca 8 min eller tills det fått fin färg. Ta ut och låt svalna och smula sedan sönder bitarna.

Vispa ihop philadelphiaosten, yoghurt, stevia strö och halvt tinade jordgubbar.

Varva sedan mandelcrunchet med jordgubbssmeten, avsluta med crunchen. Ställ i kylen några timmar innan servering.

Mums, blev himla gott och gick hem hos alla, även barnen :-)

cheesecake i glas



Laxsoppa med broccoli, saffran och aioli

$
0
0
Helg igen och nu är hösten verkligen här. Har egentligen massor att göra i trädgården inför vårens utmaningar (berättar om det i ett senare inlägg) men börjar dagen med lite bloggande istället, det var längesedan sist ;-) Ja, bloggen har blivit lidande sista tiden och jag tänker i nästa inlägg berätta varför.

Soppa.....ja, jag gör faktiskt inte soppa så ofta mest för att jag inbillar mig att barnen inte gillar det så mycket men har man bara rätt ingredienser så äter dom ju faktiskt ;-) Fick också tipset av en kollega att mixa soppan ordentligt om du har olika grönsaker i innan du lägger ner köttet, fisken, kycklingen eller vad du nu har i soppan för då ser dom ju inte alla "äckliga" grönsaker utan dom ser bara en soppa med fisk.

Sorry för suddiga bilder, vet inte vad som hände där ;-)


Denna gången blev det en laxsoppa. Är galen i lax och skulle kunna äta det varje dag tror jag :-) Den här soppan har jag bloggat om innan men jag ändrade litegrann på den denna gången. Tog bort fänkålen, mest för att jag inte hade den hemma, lade till broccoli istället, ja det var nog enda ändringen. Receptet kör vi igen tycker jag:

Ingredienser
ca 700-800 g laxfilé
ca 2 dl skalade räkor
½ purjolök
1 st gul lök
en bukett broccoli
1 st vitlöksklyfta
1 pkt saffran
3 dl vitt vin
2 dl vatten
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
4 msk fiskfond
lite tomatpuré
torkad timjan
salt och peppar

Börja med att hacka lökarna. Stek i smör i en stor kastrull. Krydda med timjan, salt och peppar och ringla över lite tomatpuré. Fräs någon minut och blanda sedan ner vin, vatten, fond, låt bubbla upp, tillsätt saffran, grädde och creme fraiche. Låt småputtra ca 15-20 min. Efter ca 10 min lägger du ner broccolin som du först skurit ner i små träd.

Skär laxen i kuber. Salta lätt och lägg sedan ner i kastrullen. Låt sjuda till laxen är klar, ca 7 min. Det sista du gör är att tillsätta räkorna, dom får inte bli sega. Servera i skålar.

Aioli
1 ägg
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
2 dl mild rapsolja
1 stor vitlöksklyfta
salt och peppar

Kläck ner ägget i en hög bunke, tillsätt dijonsenap och vitvinsvinäger. Låt bli rumsvarmt. Tillsätt rapsoljan och låt stå någon minut s rapsoljan flyter upp. Ställ ner stavmixern och kör några sekunder.

Häll över i en skål och pressa ner vitlöksklyftan, salta och peppra. Låt gärna stå i kylen en stund innan servering. Klicka över soppan och servera.






Anledningen till varför bloggen blir lidande......

$
0
0
Jag lovade ju i tidigare inlägg att förklara för er varför det inte har kommit upp så många inlägg här senaste tiden. Ja, det finns faktiskt två anledningar till detta. Jag har bloggat sedan hösten 2009 och för det mesta har det varit jättekul att blogga men....det går upp och ner. Ibland undrar jag vad jag håller på med, för man måste ju faktiskt lägga en hel del tid på en blogg för att den ska gå runt och för att locka till sig läsare. Men nästa dag så är jag på´t igen och det är lika kul som vanligt, ja, det går upp och ner helt enkelt! :-) Just nu är jag väl inne i en liten downperiod när det inte är riktigt lika kul, jag lagar samma mat hela tiden, inget nytt att dela med mig av osv.

Men....den andra anledningen är rätt så betydelsefull men betydligt roligare ;-) Både min och min sambos tankar och idéer ligger just nu på något annat. Det är nämligen så att vi ska bygga nytt hus till våren. Ja, vi ska riva vårt befintliga hus och bygga upp ett helt nytt hus! Ska bli så otroligt kul att detta äntligen ska bli av efter allt planerande, kontakt med snickare, husföretag osv. Starten för husbygget blir troligtvis början av mars och huset står klart ca 5 veckor senare.

Spira 168
Spira 168, bild lånad från Hjältevadshus hemsida.

Vi har valt ett 1 1/2 plans hus ifrån Hjältevadshus, nämligen det HÄR. Det är mycket som ska funderas på och bestämmas, alla tillval som ska göras, golv, tapet, färg, trappa till övervåningen, panelen, färg på huset, takpannor, köksluckor, handtag, bänkskiva, rostfritt eller inte osv osv. Ja, ni förstår kanske att detta tar upp det mesta av vår tid och tankar just nu ;-)

Det här är ju ändå en matblogg så att skriva om vårt husbygge är ju inte aktuellt men däremot hur mitt kök blir tänkte jag berätta om, det har ju verkligen allt att göra med min matlagning :-)


Köket är ifrån Ballingslöv. Ovan ser ni en bild ifrån Hjältevadshus Instagram, inte helt lätt att se men ni får iallafall ett hum. Det är definitivt större än vad det ser ut här. Får åka till deras visningshus igen och ta bättre bilder ;-)

Jag har använt Ballingslöv kökssimulator här, översta bilden lucka Solid och nedersta lucka Studio.

Vi har valt ett sk pluskök vilket betyder att vi inte har luckor nedtill utan det blir lådor i olika storlekar och micro och ugn i högskåp. Vi har även valt rostfria vitvaror som är ifrån Siemens. Luckan däremot, den är inte helt lätt att välja tycker jag. Väljer på två stycken, luckan 1 som heter Solid och lucka 2 som heter Studio. Solid är en standardlucka och Studio är lite dyrare. Svårt men det lutar åt Solid faktiskt, har många som säger att det är svårt att hålla en lucka som Studio ren.

Kanske denna skivan, lite brunt i som kommer matcha golvet. 

Bänkskivan är jag också osäker på. Det blir en laminatskiva eftersom det är det enda som dom har, blir troligtvis ovan som ni ser på bilden men fortfarande i valet och kvalet.

Golvet i köket (och i hela nedervåningen) blir ett parkettgolv i ek från Kährs som heter "Lava". Mörkt golv mot vitt kök och vita väggar, snyggt tycker jag. Nedan ser ni en bild på golvet som jag hittade på deras hemsida, det är ju inte det köket förstås men där ser ni hur jag tänker, mörkt golv mot vitt kök.

I like, mörkt golv, ljust kök och ljusa väggar ;-)

Det följer inte med någon köksö som det ju faktiskt finns en stor och fin plats till så den tänker vi bygga själva med stommar från Ikea, verkar rätt så enkelt.

Ja, ni förstår ju kanske att det är detta som tar upp stor del av mina tankar och tid just nu och värre blir det ju givetvis nästa år när det faktiskt är dags rent praktiskt att göra detta, hoppas ni står ut med mig och ändå kikar in här för givetvis kommer det recept, bara lite mer sällan :-)




Älskar parmesanost!

$
0
0
Vissa varuprover man får hemskickade är trevligare än andra, det här paketet var ett sådant ;-) Ett paket med parmesanost, direkt från Italien och Parmareggio! Mums! Den ena biten var en ska "stick" dvs avlång som man bara skär av en liten bit och smaskar i sig direkt. Antar att den inte är långlagrad men den var god ändå.

parmareggio



Godare var bit nr två som var lagrad 24 mån, mums säger jag bara! Har använt den till lite olika maträtter här hemma bland annat nedan lättlagade broccoli med parmesanost, jättegott och bra tillbehör till tex kyckling.

Parmesanbakad broccoli

Ingredienser
en bukett broccoli
riven parmesanost
olivolja
salt och peppar

Skär broccolin i mindre buketter, förväll lätt i saltat vatten ca 2-3 min. Häll av vattnet och ånga av. Lägg över i en ugnsform, ringla över olivolja, salt och peppar och riv över rikligt med parmesanost.

In i ugnen på 200 grader ca 10 min. Jag serverade min broccoli till ugnsgrillad hel kyckling och basilikamajonnäs. Mumma!

Broccoli, ugnsgrillad kyckling och basilikamajonäs.

Bit nr tre som är lagrad 30 mån har jag faktiskt inte smakat på ännu men förväntar mig en smakexplosion i munnen ;-)



Ugnsbakad fläskkotlett

$
0
0
Något som jag gör ibland när jag har tex en bit kött som jag inte vet vad jag ska göra med är att jag går in på Youtube och söker på biten sedan dyker det oftast upp många olika roliga recept, ett tips är dock att söka på engelska för det blir oftast bättre recept då. Jag hade en bit fläskkotlett utan ben, trodde jag iallafall, den var med ben men det insåg jag först när jag började matlagningen ;-)

Ugnsbakad fläskkotlett
Köttet har sugit åt sig nästan all vätska.


Jag sökte alltså på pork på Youtube och då dök det upp ett recept ifrån Gordon Ramsay som verkade gott. Han använde sig visserligen av en sk pork belly men ibland får man chansa ändå så jag körde med min fläskkotlett med ben ;-)

Ingredienser
en bit fläskkotlett (utan ben)
en fänkål
tre vitlöksklyftor
2 msk fänkålsfrön
4 st stjärnanis
1 tsk kardemummafrön
2 färska lagerblad
flingsalt
2 dl vitt vin
2 dl buljong

Börja med att skära ett rutmönster i fettranden på köttet, gnid in havssalt, snåla inte.

Ta fram en ugnsform som även funkar på spisen. Ställ formen på spisen och häll i en skvätt olivolja. Skär fänkålen i mindre bitar, släng i den tillsammans med vitlöksklyftorna och bryn några minuter.

Tillsätt alla kryddor. Ta köttbiten och lägg med skinnet neråt i formen, bryn på någon minut, vänd köttbiten. Tillsätt vinet och buljongen vid sidan om köttet och låt koka upp.

Ta formen och ställ in i ugnen på 170 grader och kör ca 2 1/2 timme. Ta ut formen ur ugnen och låt stå och vila en stund. Sila av skyn ner i en kastrull och värm på. Servera till köttet.

Ja, hur blev köttet nu då. Jo, det blev kanske inte så mört som jag hade hoppats på, kanske berodde det på att det var ben på men smaken var det inget fel på och med skyn över så blev det jättegott och saftigt.

Jag serverade köttet till en väldigt god höstsallad som jag tänkte ge er receptet på i nästa inlägg ;-)

Fläskkotlett med höstsallad.



Höstsallad med rödbetor, valnötter och ost

$
0
0
Lovade ju er recept på en god höstsallad i förra inlägget så det kommer här. Receptet hittade jag på Lantlivs hemsida. Hoppade över några av ingredienserna och körde min variant helt enkelt ;-)



Ingredienser för ett stort fat
5-6 stora rödbetor, gärna både gula och röda
ett litet paket mozzarella
1-2 dl riven västerbottenost
flagad parmesanost
en näve valnötter
200 g stekta kantareller
strimlad stekt svartkål (eller grönkål) några blad
ruccola och bladspenat
3 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1 msk honung
1 tsk dijonsenap
salt och peppar

Koka rödbetorna, skala under rinnande kallt vatten. Dela i klyftor och lägg i en skål. Blanda ihop dressingen, olja, vinäger, honung, dijonsenap, salt och peppar och häll sedan över rödbetorna, blanda runt.

Lägg ruccola och bladspenat i botten på ett stort serveringsfat. Fördela resten av ingredienserna över, avsluta med att krossa valnötterna i handen och strössla över. Njut!



Mandelplättar (pannkakor) med hallon

$
0
0
Idag är jag hemma och har höstlov med lillkillen. Vi inledde dagen med en god frukost bestående av mandelplättar. Ja, receptet jag hittade på Allt om LCHF hette mandelplättar men jag som inte har något plättjärn gjorde dom som pannkakor istället ;-)

mandelplättar

Rasmus fick jordgubbssylt på sina och jag hade hallon och avocado. Rasmus vräkte verkligen i sig så det här receptet går absolut hem hos barnen!

Ingredienser för 6 små pannkakor
3 ägg
1 dl kokosgrädde
1 dl vispgrädde
1/2 dl vatten
1 1/2 mandelmjöl
1 1/2 tsk fiberhusk
en nypa havssalt
smör och kokosfett för stekningen

Vispa ihop alla ingredienser och låt smeten vila 5 min. Stek i smör och kokosfett på medelvärme. Servera med dina tillbehör!



Grillad slaktarbiff (njurtapp) i rödvinsmarinad

$
0
0
Nu för tiden köper vi nästan allt vårt kött på City gross. För det mesta har dom väldigt mycket bra kött och ibland lite ovanliga köttdetaljer såsom tex den här biten slaktarbiff som jag köpte sist jag var där.

grillad slaktarbiff



Slaktarbiff eller njurtapp som den också kallas är en ovanlig bit kött. Förr i tiden så la slaktarna undan biten till sig själva för att dom visste att den var väldigt smakrik och för att många inte visste vad dom skulle göra med den, därav namnet. Det är en seg muskel som används mycket av kossan så därför kräver den lite specialbehandling. Den bör marineras minst några timmar, gärna över natten och sedan får man absolut inte översteka den för då blir den seg. Så, gillar du inte rött kött så hoppa över denna detaljen ;-) Så här gjorde jag:

Ingredienser
en bit slaktarbiff
1 dl rödvin
1/2 dl balsamvinäger
2 lagerblad
1/2 dl olivolja
2 msk timjan
2 pressade vitlöksklyftor
salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Häll över i en fryspåse och lägg i köttet. Låt marinera några timmar, helst över natten vilket jag gjorde.

Ta upp köttet, salta och peppra och grilla på hög värme ca 3-4 min per sida. Skär upp och servera till dina tillbehör. Jag hade basilikamajonäs och ugnsrostade grönsaker.

uppskivad slaktarbiff

slaktarbiff
Slaktarbiff med basilikamajonäs och ugnsrostade grönsaker.

Det här köttet var väldigt smakrikt. Många senor och hinnor och köttet är inte speciellt mört men det kan man nog lösa med lite annorlunda ingredienser i marinaden såsom tex ananas eller papaya. Nästa gång ska jag testa Adams rib rub, borde bli perfekt. Men som sagt, otroligt smakrikt och gott!




Hösttider är gryttider - Högrevsgryta med kantareller

$
0
0
I tak med mörkret så kommer min lust för grytor tillbaka. Grytor är ju så mycket godare på hösten eller vad tycker ni. Den här gången blev det en höstgryta med kantareller och bacon, massor med rödvin och morötter. Serverades till kokt broccoli och blomkål.

Vill ni ha tips på fler grytor så kika in HÄR där alla mina grytor är samlade :-)

höstgryta



Ingredienser
en bit högrev
en gul lök
två vitlöksklyftor
2-3 dl rödvin
2 msk köttfond
vatten
en stor morot
några baconskivor
2 dl stekta kantareller
salt och peppar
lagerblad
kryddpeppar
timjan
rödavinbärs gelé
smör

Skär upp köttet i lagom grytbitar. Hacka lökarna. Smält smöret i en stekgryta och bryn på löken och köttet, salta och peppra. När köttet fått färg så häller du över vinet, fonden och vatten så det täcker köttet. I med lagerblad och torkad timjan.

Låt koka några timmar. Bryn sedan skivad morot och bacon och tillsätt till grytan tillsammans med kantarellerna. Smaksätt ytterligare med tex rödavinbärs gelé om du har det. Låt nu koka ytterligare någon halvtimme till timme. Blir grytan för tunn kan du tillsätta lite maizenamjöl.

högrevsgryta




Gräddig vitvinssås gjord på ekologisk blåmusselbuljong

$
0
0
Blåmusselbuljong hade jag aldrig hört talas om innan jag fick en flaska av min svåger häromdagen. Buljongen görs av blåmusslor ifrån Bohuslän och företaget som tillverkar buljongen heter såklart Blåskal ;-). Blåskal håller till i Mollösund på Orust och musslorna dom använder i sina buljonger och fonder är fiskade utanför Orust.

ekologisk blåmusselbuljong
Ekologisk blåmusselbuljong ifrån Blåskal.

Buljongen innehåller kokspad ifrån ångkokta blåmusslor, full med umamismaker. Buljongen är perfekt att använda i fisksoppa, risotto eller en vitvinssås. Det var just en vitvinssås som jag gjorde i lördags när vi hade goda vänner över på middag. Såsen serverades till ugnsbakad hälleflundra och ugnsrostade rotfrukter.

Ingredienser ca 7 port
5 dl vispgrädde
2 dl vitt vin
salt och peppar
smör

Koka upp allt i en kastrull och låt sjuda och koka ner till ungefär hälften. När du fått rätt smak så saltar och pepprar du och slänger i en klick smör. Klart!

Otroligt god sås och vilka smaker! Älskar du skaldjur och Bohuslän så kommer du älska den här såsen, den smakade hav och musslor, supergod!

Hälleflundra med ugnsrostade morötter, sötpotatis och brysselkål och den goda vitvinssåsen.




Viewing all 1313 articles
Browse latest View live