Quantcast
Channel: Mat och odla
Viewing all 1313 articles
Browse latest View live

Sponsrad video: Max - searching for Crispy fries

$
0
0
Har ni någon favorit hamburgerrestaurang??? Det har jag, Max. Av den enkla anledningen att jag tycker deras hamburgare är outstanding och dessutom så har dem ett lågkolhydratalternativ, du kan nämligen få din hamburgare i ett salladsblad, tummen upp för det!

Max har nu tagit fram en ny pommes frites, nämligen en frites som är gjord på noga utvalda potatissorter och som friteras med skalet på :-). Fritesen är smala och smaksätts med portugisiskt havssalt. Själv har jag alltid kvar skalet på när jag friterar potatis hemma, där sitter ju all smak! Med potatissorten Innovator har nu Max tagit fram "Crispy fries". Ska bli spännande att testa tycker jag :-)

Detta är ett sponsrat inlägg.






Ugnsstekt broccoli med bacon och hel kyckling

$
0
0
Söndag igen! Helgen springer iväg och jag hinner inte blogga alls ;-) Inledde helgen med lite grillning i fredags kväll, det blev revbensspjäll och vitkålsgratäng, gott gott! På kvällen drog jag iväg till Klippan inne i stan (ligger snett nedanför Älvsborgsbron för er som är utsocknes ifrån). Fotade bron och även över till Eriksberg som ligger på Hisingssidan. Kul! Har verkligen fastnat för det här med fotografering. Landskapsfotografering är jättekul!

älvsborgsbron
Älvsborgsbron by night!

Bockkranen på Eriksberg
Bockkranen på Eriksberg

I lördags blev det lite shopping på Frölunda torg. Fick tag i en bikini ifrån Evanette. Ska ju iväg till Palma på Mallorca i maj och då vill man ju naturligtvis ha lite nytt ;-) Prova bikini är något bland det värsta som finns, eller vad tycker ni??

Idag söndag var jag iväg och köpte lite skit, nämligen kodgödsel ;-) Grönsakslandet fick lite gödsel och jag grävde runt lite. Satte sedan ner både gul- och röd lök. Fick även planterat om lite grönsaker jag sått sedan tidigare, squash och gurka bland annat.

Ugnsstekt hel kyckling

Inga nya recept denna helgen dock, i lördags blev det Pulled pork i Crock poten och idag blev det ugnsstekt kyckling med ugnsstekt broccoli. Mycket gott och här kommer receptet även om kycklingen finns sedan tidigare:

Ingredienser kyckling
2 hela kycklingar
1 dl olivolja
salt och peppar
pressad vitlök eller vitlökspulver
1 msk av någon kryddblandning ni tycker om, jag använde Santa Marias lakrits/örter
skalet och saften från en halv citron

Blanda ihop olivoljan med kryddorna, rivet citronskal och citronsaft. Kleta in kycklingarna med blandningen, noga, in i varje hörn och skåra och lägg i en form.. In i ugnen på 175 grader ca 1 timme och 15 min. Ta ut ur ugnen och låt svalna lite, sila av skyn som blir i formen ner i en kastrull och gör en god sås på den. Tillsätt bara grädde, creme fraiche, philadelphiaost och lite gelé. Lätt och supergott!

Ingredienser broccoli
3 färska huvuden broccoli
1 pkt bacon
olivolja
salt och peppar

Dela broccolin i mindre buketter. Skär ner baconet. Lägg i en ugnsform och ringla över rikligt med olivolja. Salta och peppra och blanda runt noga. In i ugnen i ca 20-30 min på 200 grader.

Servera ihop med kycklingen och den goda såsen.

Ugnsstekt broccoli och bacon




Smörstekt torskrygg med stekta grönsaker

$
0
0
smörstekta grönsaker

Idag blev det lättlagad men supergod mat. Jag smörstekte torskrygg och stekte på lite grönsaker som jag sedan smaksatte med paprika och chili. Resten av familjen fick potatis till. Till det hela blev det brynt smör, gott gott!

Ingredienser torsk
torskrygg
smör
salt och peppar
 
Ingredienser grönsaker
1 orange paprika
1 röd paprika
2 st vårlökar
1 bunt sparris
en bit gurka
några körsbärstomater
smör + kokosolja
paprikakrydda
torkad chili
salt

Skiva ner paprikan i mindre bitar, inte för smått dock. Skär av nedersta delen på sparrisarna. Skiva upp lite gurka och dela körsbärstomaterna på mitten.

Smält lite kokosolja och lite smör i en stekpanna. Stek paprikan och löken i några minuter, krydda med paprika oh torkade chiliflingor, salta. Rör runt och gör plats för sparrisen. Lägg sparrisen bredvid och vänd runt lite grann, stek på tills sparrisen är klar. Stäng då av plattan och lägg i gurkan och tomaterna, blanda runt och ställ åt sidan.

Dela upp torsken i portionsbitar, salta och peppra. Smält smör i en stekpanna och lägg i torsken. Stek på ganska hög värme, börja med den sidan som ska serveras upp. Vänd när den fått lite färg och stek någon minut på andra sidan. Sleva hela tiden över smöret över fiskbitarna. Lägg över på ett fat och släng ner en klick smör till i pannan. Låt smälta ner till smöret får lite brynt färg.

Servera fisken med grönsakerna och sleva över lite smält smör. Njuuuuut!

smörstekt torskrygg



Hur viktigt är det för dig att dina mejeriprodukter är tillverkade i Sverige med svensk råvara?

$
0
0
Producerad i Sverige med svensk råvara???
När jag häromdagen lade ut ett inlägg här på bloggen om att jag testat Lindahls cottage cheese så fick jag en kommentar av en läsare som skrev att Lindahls använder sig av importerad mjölk. Detta var något jag inte visste om men det var heller inte riktigt sant. Alla Lindahls produkter produceras i EU och de använder mjölk ifrån de landet som dem tillverkas i. Jag tänker ju att Lindahls låter ju väldigt svenskt och dem borde ju givetvis producera sina produkter i Sverige men så var alltså inte fallet.

Producerad i Sverige med svensk råvara???

Jag började fundera på det här och bestämde mig för att ta reda på mer fakta. Enligt Arlas hemsida så måste man inte skriva ut om mejeriprodukter är tillverkade i Sverige och om dem innehåller svensk mjölk. Låter väldigt konstigt tycker jag! Man ska alltså behöva kontakta företaget som tillverkar produkten för att få reda på om man köper svenskt eller inte?? Sagt och gjort, jag bestämde mig för att kontakta en del av företagen som tillverkar mejeriprodukter (har jag missat några stora och självklara så tipsa mig gärna) och detta fick jag fram:

Norrmejerier: All mjölk kommer ifrån bönder i Norrbotten, Västerbotten och Ångermanland och de olika produkterna tillverkas på deras mejerier i Burträsk, Luleå och Umeå.

Mondelez som tillverkar Philadelphiaost: den ost som säljs i Sverige tillverkas i Tyskland med tysk eller spansk mjölk.

Skånemejerier: mjölken kommer ifrån Skåne, Ljungby, Småland och Blekinge, gäller för alla produkterna.

Lindahls (som ingår i Skånemejerier): deras produkter produceras inom EU och de använder råvara från respektive land.

Arla: (här fick jag all info ifrån deras hemsida) produkter märkta med den röda Arla kon innehåller alltid 100% svensk mjölk, detsamma gäller alla ekologiska produkter. Arla har några produkter som inte är tillverkade i Sverige såsom tex Kesella, Arla köket och Apetina, i de här fallen använder dem råvaran från respektive land. Vid brist tar Arla in mjölk ifrån andra länder, då främst Finland och Danmark men detta händer tydligen inte så ofta.

Coop: här produceras en del produkter i Danmark (Änglamarks smör), en del i Tyskland (den behandlade 36% vispgrädden) och en del i Sverige. De försöker använda svensk mjölk så långt det går främst då i deras volymvaror såsom mjölk, fil och hårdostar. I deras X-tras produkter är det sällan svensk råvara.

Garant:har ej fått svar, uppdaterar så fort svar kommer in.

Ica: har ej fått svar, uppdaterar så fort svar kommer in.

Slutsats:Ja, vill man vara säker på att de mejeriprodukter man köper är tillverkade i Sverige med svensk råvara så är det ju Norrmejerier och Skånemejerier som gäller. Håller man sig till Arlas ekologiska produkter så kan man även sätta in dem under denna kategorin.

Men hur viktigt är det för dig att dina mejeriprodukter är tillverkade i Sverige med svensk råvara??

Om jag får välja så vill jag ju givetvis ha en produkt som är tillverkad i Sverige med svenska råvaror men en del mejeriprodukter räknar man ju inte riktigt med att dem är tillverkade i Sverige såsom tex Philadelphiaost. Inte heller tex parmaost, fetaost osv. Dock tycker jag det blir helt fel om man tillverkar produkten i Sverige men inte använder svensk råvara. Visst, är det brist i hela landet så får man väl kanske köpa in men att inte använda svenskt när det finns är i mina ögon helt fel.

En annan sak..........en produkt som jag saknar och aldrig hittar är ekologisk, laktosfri, fullfet mjölk. Även grädde och creme fraiche. Finns inte......Eller finns det fast jag har missat? Svensk eller icke, jag vill ha den! ;-) Tipsa mig gärna :-)




Gott och snabblagat mellanmål - Kokosmjölk med Bara Bär

$
0
0

kokosmjölk med bara bär

Lördag! Skönt! Solen skiner inte så mycket här tyvärr men jag ska ändå snart ut i trädgården och greja med mina grönsakslådor så jag kan sätta igång med mina sådder. Först ett litet tips till er :-) Har läst på många bloggar och instagram konto om att Garants kokosmjölk är så himla bra. Den är tjock i konsistensen och funkar väldigt bra som ersättare till vispad grädde, bra om man vill trappa ner på mejeriprodukterna. Den har ju tydligen blivit så populär att den sålt slut i många affärer men jag hittade den tillslut i Hemköps butik på Frölunda Torg, köpte 10 pkt på en gång ;-)

Hittade även en annan produkt som jag läst om hos många av er andra nämligen Bara Bär ifrån Finnerödja. Den innehåller precis som det låter bara bär, inga tillsatser, perfekt att ha över filen, eller yoghurten eller som i mitt fall nedan, över kokosmjölken :-) Jag tänker mig att denna är bra att tex ta med till jobbet eller ut på picknick för är man hemma och har frysta bär i frysen kan man ju lika bra använda dem.

Så här gjorde jag mitt mättande och väldigt goda mellanmål:

Ingredienser
½ pkt Garants kokosmjölk
en nypa vaniljpulver
1 msk kokosflingor
några matskedar Bara bär hallon

Tryck ut kokosmjölken ur paketet ner i en skål, strö över vaniljpulvret. Blanda runt tills det blir en bra konsistens. (Ska tydligen bli ännu krämigare om man förvarar kokosmjölken i kylen.) Strö sedan över kokosflingorna och bären. Smaska på!!

garant kokosmjölk
Garants kokosmjölk och Bara Bär från Finnerödja


Tips på förrätt till påsk - Sparrissoppa med bacon

$
0
0
Letar ni efter påskrecept?? Tänkte väl det ;-) Sparris tycker jag hör påsken till och förra året gjorde jag en god sparrissoppa som förrätt. Mycket god och smakrik med knaprig bacon på toppen. Receptet har jag lagt ut tidigare men bjuder på det än en gång :-)

Ingredienser för ca 5 förrättsportioner
3 st scharlottenlökar 
1 st stor vitlöksklyfta 
smör 
1 dl vitt vin 
500 g sparris 
8 dl kycklingbuljong 
2 dl vispgrädde 
2 msk philadelphiaost 
salt och peppar 
1 paket bacon 

 Börja med att värma på buljongen i en kastrull. Hacka shcarlottenlökarna och vitlöken fint. Ansa sparrisen och skär av topparna. Skär det som är kvar av sparrisen i ca 1 cm bitar.

 Smält smör i en kastrull. Fräs löken tills den blir mjuk. Tillsätt vinet och låt fräsa någon minut. Tillsätt sparrisbitarna och buljongen. Låt koka tills sparrisen är mjuk ca 15 min. Salta och peppra. Under tiden kokar du sparristopparna ca 3 min. Häll av vattnet och lägg topparna på hushållspapper och låt torka.

Skär baconet i små bitar, stek på hög värme i en stekpanna tills bitarna blir knapriga. Lägg på hushållspapper och låt rinna av.

 Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare. Ställ tillbaka på spisen och tillsätt vispgrädde och philadelphiaost, rör runt. Låt sjuda några minuter. Häll upp soppan i skålar, garnera med bacon och sparristopparna.


Barnarbete i köket!

$
0
0
Jag har ju glömt att visa vad vi åt i helgen som gick! I fredags blev det hemmagjord pizza, alltid lika uppskattat och gott. Som vanligt gör jag en "vanlig" med vetemjöl och en lågkolhydrat variant till mig själv. Har ni inte testat så gör det, mycket god och man behöver inte ha ångest efter man slängt i sig den eftersom den bara är nyttig :-)


I lördags gjorde jag en enkel men sååååå god rätt nämligen grillad entrecote med bearnaisesås och klyftpotatis/sötpotatis. Så himla gott och denna gången gjorde jag en "riktig" bearnaisesås, inte min snabblagade variant.


I söndags fick jag hjälp med maten då vi gjorde frikadeller i tomatsås jag och Isabella ;-) Hon har nog blivit lite påverkad av småkidsen i Sveriges yngsta mästerkock för nu vill hon plötsligt vara med mig och laga mat vilket ju är kul men samtidigt lite svårt för mig att släppa kontrollen om allt ;-)




Ja, det var helgens mat det, nu har vi påsken framför oss och om ni inte har bestämt vad ni ska laga ännu så tänkte jag komma med lite tips i nästa inlägg :-)





Tips på förrätt och huvudrätt till påsken!

$
0
0
Visst hör väl lax påsken till?? Och gult, det måste vara något gult i maten tycker jag såsom tex ägg och gulbetor som jag har i receptet nedan. Idag vill jag tipsa om en förrätt som jag gjorde förra året nämligen gulbetsbruschetta med pocherat ägg. Tipsar även om en mycket god och enkel huvudrätt med lax, nämligen laxspett med potatissallad, så goda båda två!!



Ingredienser gulbetsbruschetta med pocherat ägg för 4 personer:
2 st stora gula betor
4 st skivor surdegsbröd
1 st vitlöksklyfta
ruccola
2 dl creme fraiche
100 g getost
1 msk flytande honung
salt och peppar
en handfull krossade valnötter
4 st ägg
vatten
salt
1 msk ättika
olivolja
balsamvinäger

Börja med att linda in varje gulbeta i aluminumfolie. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg in paketen i ugnen i ca 1 timme eller tills betorna är mjuka. Ta ut och låt svalna litegrann, "skrubba" av skalet och skiva betorna i ½ cm bitar.
Blanda ihop getosten med creme fraiche och honung med en gaffel, salta och peppra. Låt stå i kylen medans du gör resten.
Koka upp vatten i en kastrull tillsammans med lite salt och ättika. Häll ett ägg i taget i en kaffekopp eller litet glas. Sänk plattan så vattnet sjudar, häll försiktigt i ägget i vattnet och låt varje ägg koka ca 3 minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av på en bit hushållspapper.
Rosta brödskivorna och stryk varje brödskiva med en delad vitlöksklyfta.
Bre på getostblandningen på brödskivorna, lägg på en näve ruccola och några skivor gulbetor. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Strössla över valnötterna och toppa med ett pocherat ägg. Lägg ett snitt i ägget så gulan rinner ut och servera!


Ingredienser laxspett och potatissallad för 6 personer:
4-5 st gulbetor
½ kg delikatesspotatis
1 paket sockerärtor
ruccola
en näve körsbärstomater
900 g laxfilé
1 st röd chilifrukt
saften från en halv citron
olivolja
salt och peppar
fiskkrydda
Dillpesto:
1 dl mandel
2 dl hackad dill
1 dl olivolja
saften från en citron
salt och peppar

Börja med att koka gulbetorna med skalet kvar och salt tills dom är mjuka, tar mellan 45-60 minuter beroende på storlek. Gnid av skalet under rinnande kallt vatten och skär i klyftor.
Koka potatisen med mycket salt och skalet kvar. Låt ånga av och häll över i en skål. Koka sockerärtorna i en minut, skölj med kallt vatten.
Mixa ihop ingredienserna till dillpeston, krydda med salt och peppar. Häll över potatisen och rör runt. Tillsätt gulbetorna, sockerärtorna, ruccolan och delade körsbärstomater.
Dela laxen i mindre bitar. Hacka chillin. Blanda ihop allting i en skål med olivolja, citronsaft, salt, peppar och  någon god fiskkrydda. Trä upp på spett och grilla på grillen eller i grillpannan. 
Servera salladen med spetten!


Tournedos med rödvinssås, sötpotatis och gulbeta

$
0
0
Idag skärtorsdag har vi varit lediga allhopa, så skönt men vart tog det fina vädret vägen??? Regn nästan hela dagen men ja, ja, det får man väl ta. Vi har varit iväg och storhandlat, köpt påskmaten och innehållet till barnens påskägg. Inte bara godis förstås utan jag tycker det är kul att lägga i lite små presenter också ;-)

Igår kväll tog vi med oss grill och korv och åkte ner till stranden och grillade, samtidigt som jag passade på att fota litegrann igen ;-) Jättemysigt och barnen tyckte det var jättekul, nu är våren här!

tournedos med rödvinssås

Idag blev det riktigt god och lite lyxig mat. Oxfilé är ju inget vi äter varje dag direkt så lite lyx blir det ju. Gjorde en sk tournedos, dvs tjocka bitar av oxfilé som jag stekte i smör. Vi älskar blodigt kött hela familjen så det är "rare" som gäller här ;-) Till köttet blev det en rödvinssås och ugnsgrillade gulbetor, potatisklyftor och sötpotatis. Mycket gott!!

Ingredienser
oxfilé
smör
salt och peppar
gulbetor
potatisar
sötpotatisar
olivolja
vitlöksklyftor
salt och peppar
 
Ingredienser rödvinssås
smör
½ gul lök eller 2 scharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
½ msk mjöl
3 dl rödvin
2 msk koncentrerad oxfond
1 dl vatten
1 kvist rosmarin
1 kvist timjan
smör
salt och peppar

Skala gulbetorna och sötpotatisen, dela i mindre bitar tillsammans med den vanliga potatisen. Lägg i en ugnsform, ringla över olivolja och pressa över några vitlöksklyftor, salta och peppra. In i ugnen på 200 grader i ca 35 min.

Såsen: Börja med att hacka lökarna. Smält en liten klick smör i en kastrull, lägg i löken och stek några minuter tills löken fått lite färg. Strö över mjölet och tillsätt vinet. Låt reducera till ca hälften.

Tillsätt fonden, vattnet och örterna, låt småputtra några minuter. Sila av såsen ner i en annan kastrull. Ställ tillbaka på värmen och tillsätt en sto klick smör och smaka av med salt och peppar. Låt stå och håll värmen samtidigt som du börjar med köttet.

Skär köttet i ca 3 cm tjocka skivor. Tryck ut litegrann, salta och peppra väl. Stek i smör i en stekpanna några minuter per sida, beror lite på hur du vill ha köttet. Ta inte för många bitar i pannan på en gång utan dela upp det.

Servera köttet med såsen och rotfrukterna och givetvis ett glas gott rött vin. Vi testade vinet "Tina Montepulciano dÁbruzzo. Ett rött vin med fruktig smak med inslag av blanda annat lakrits och choklad. Ett riktigt gott vin som passade både till maten och att dricka som det var.



Rasmus leker nere vid havet.
Vi fick sällskap en ensam svan :-)

Här skulle man bo! ;-)


LCHF Focaccia

$
0
0
focaccia

Jisses vilket gott bröd jag gjorde idag! Hittade receptet hos Åse med bloggen 56kilo.se :-) Focaccia är ju ett italienskt bröd som jag bloggat omtidigare då en "vanlig" variant dvs med vetemjöl osv. Mycket gott det också så klart men vill man avstå ifrån vetemjölet så är det här ett lika gott alternativ :-)

Ingredienser
6 ägg
250 g keso
1½ dl kokosmjöl
2 msk fiberhusk
4 tsk bakpulver
4 msk smält smör
1 krm salt
1 tsk timjan
olivolja
ett gäng oliver
några körsbärstomater
havssalt
färsk hackad rosmarin

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål. Mixa ihop äggen och keson med en mixerstav.

Blanda ner äggblandningen med de torra ingredienserna. Pensla en liten ugnsform med det smälta smöret och häll sedan ner blandningen. Fördela smeten med en slickepott över formen. Pensla olivolja över smeten och tryck ner oliver och tomater i smeten. Strö över havssalt och hackad färsk rosmarin.

focaccia



God fortsättning på påsken!

$
0
0

Hoppas ni har haft en härlig påsk och en härlig långhelg för det har vi haft ;-) Bara en dag kvar nu som ska avnjutas ute i trädgården (såklart!). Idag måste jag få i mina potatisar i backen och växthuset ska få bli av med sin vinterkappa (läs plasten).

Självaste påskaftonen firade vi hemma hos svärmor med resten av familjen. Jättegod mat och trevligt sällskap! Innan på dagen så fick barnen gå ut i trädgården och leta efter sina påskägg. Jättekul tradition tycker jag och något som jag alltid gjorde när jag var liten då vi oftast spenderade påskarna i Tyskland. I äggen fanns det inte bara godis utan även lite leksaker också. Rasmus, som är allmänt biltokig fick två bilar och storasyster fick några "penntroll" och en penna.


Igår hade vi kompisar över på middag och då blev det lammstek. Lammet är givet på min påsk och jag tänkte bjuda på receptet i nästa inlägg för nu måste jag ut i trädgården ;-) Ut och njut!


Örtkryddad lammstek med myntasås och ugnsrostad potatis

$
0
0
På påskdagen hade vi kompisar över på middag. De har en son som är ca 1 år yngre än Rasmus och nu har dom äntligen börjat leka tillsammans :-) Vi började med några timmars lek och prat och sedan åt vi en god lammstek med myntasås och ugnsrostad potatis + lite grönsaker. Gott, gott! Vilket väder vi hade, vi satt ute och åt för första gången i år, varmt och skönt ända tills vi gick in på kvällen.

Goa ungar :-)

Tänkte bjuda på receptet på lammet och den goda myntasåsen som kommer här ;-)

Ingredienser lammstek
en lammstek
färsk rosmarin
några vitlöksklyftor
en citron
salt och peppar
1 dl olivolja

Häll upp olivoljan i en skål, pressa ner några vitlöksklyftor. Hacka lite färsk rosmarin och lägg i skålen. Riv skalet från en citron och tillsätt till skålen tillsammans med salt och peppar, snåla inte ;-)

Blanda ihop och kleta in hela steken. Bryn steken i en stekpanna på alla sidor, lägg sedan in i ugnen på 120 grader tills steken visar 60 grader, tar ca 1½-2 timmar.

Ingredienser  myntasås
2 dl matlagningsyoghurt
2 dl creme fraiche
färsk mynta
2 vitlöksklyftor
salt och peppar

Hacka en näve färsk mynta och pressa ner vitlöksklyftorna i en skål. Tillsätt resterande ingredienser och blanda runt. Ställ i kylen tills servering.

Servera med ugnsrostad potatis, lite grönsaker och ett glas rött!

lammstek med myntasås


Lasagne med hemgjorda plattor

$
0
0

lasagne

Häromdagen gjorde vi en så himla god lasagne. En av anledningarna till varför den blev så himla god var ju givetvis dem hemgjorda lasagneplattorna :-) Har du en pastamaskin hemma så ska du absolut testa att göra plattor för det är ju det enklaste. Jag äter ju inte pasta i vanliga fall men gjorde ett undantag för denna goda lasagnen ;-) Barnen älskade det också! Så här gjorde jag:

Ingredienser pastaplattor
5 dl durumvetemjöl
4 ägg

Lägg upp mjölet på en bänk (diskbänk tex). Gör ett hål i mitten och knäck i äggen. Med en gaffel blandar du sedan ihop degen lite i taget. När den gått ihop så går du över till att använda händerna. Arbeta med degen tills den blivit smidig och silkeslen, tar ett tag, kanske 5-10 min. Plasta sedan in degen och lägg att vila i kyl ca 1 timme.

Gör under tiden en god köttfärssås och en ostsås. Jag gjorde en ostsås som bestod av 3 dl vispgrädde och 2 dl creme fraiche. Värm ingredienserna och smält sedan ner ca 2 dl riven ost såsom tex västerbottensost, salta och peppra och smaksätt med lite muskot.

Gör sedan dina lasagneplattor i en pastamaskin. Kör många gånger genom maskinen så degen blir så tunn som det är möjligt. Skär sedan till plattorna och varva med köttfärsen och såsen i en ugnsform.

In i ugnen på 225 grader i ca 25 min. Låt gärna stå en stund efter den varit i ugnen så den sätter sig ordentligt. Och som vanligt.....nästan allra godast dagen efter ;-)





Pannacotta med romäpplebitar

$
0
0
pannacotta med romäpplebitar

Den här goda efterrätten bjöd jag på i söndags när vi hade kompisar över på middag. Kanske något till fredagsmyset. Äpplebitarna som ligger på toppen är smaksatta med rom och själva pannacottan är en lchf-variant, dvs inget socker ;-) Det behövs verkligen inte! Så här gjorde jag:

Ingredienser för 4 portioner
4 dl grädde
2 gelatinblad
½ vaniljstång
en hel kanelstång
1 grönt äpple
½ vanlijstång
1 dl vatten
4 tsk rom

Börja med att lägga gelatinbladen i kallt vatten och låt stå ca 5 min. Dela vaniljstången på hälften och skrapa ur fröna ur den ena halvan, lägg tillsammans med grädden och kanelstången i en kastrull, både frön och stång. Koka upp och låt sjuda några minuter.

Krama ur gelatinbladen och tillsätt till grädden, rör om tills den löst upp sig. Sila blandningen ner i 4 små formar och ställ in i kylen minst 2 timmar.

Skala äpplet och skär ner i små bitar. Skrapa ur fröna ur resterande vaniljstång och lägg i en kastrull tillsammans med äpplet och stången. Tillsätt vattnet och koka upp. Låt sjuda tills vätskan försvunnit. Tillsätt romen och blanda runt. Ställ svalt till servering.

Fördela sedan äpplebitarna över pannacottan och njut!

pannacotta


Recept från lchfgourmet.se




Fiskfärsbiffar med grillade grönsaker och limeaioli

$
0
0
Vilken helg vi har haft, underbart väder! Hoppas nu att det håller i sig också ;-) Lördagen spenderades till större delen i trädgården med diverse sysslor såsom tex rengöring av växthus utvändigt och invändigt och på kvällen var det givetvis dags för grillning.
fiskfärsbiffar med grillade grönsaker

Jag gjorde fiskfärsbiffar på grillen med hyfsat gott resultat, skulle nog kört dem i vanlig stekpanna men det gick bra ändå ;-) Till biffarna blev det grillad sparris, blomkål och squash. Gjorde dessutom fyllda paprikor som jag lindade i baconskivor. Dessa gjorde jag också på grillen men kan nog med fördel göras i ugn i stället ;-) Till detta blev det en limeaioli, så himla gott alltihopa!

Ingredienser fiskfärsbiffar
1 kg fisk, jag hade torsk, kummel och lax
1 ägg
skalet och saften från en lime
salt och peppar
hackad gräslök

Börja med att göra färs av fisken, antingen om du har en köttkvarn så funkar det eller så kör du fisken i matberedaren med kniven.

Blanda sedan ihop färsen med övriga ingredienser. Låt stå i kylen en stund och forma sedan till biffar och grilla eller stek.

Ingredienser fyllda paprikor
paprikor
1 pkt fetaost
½ pkt philadelphiaost
hackad gräslök
salt och peppar
en skvätt olivolja
baconskivor

Dela paprikan på mitten och kärna ur. Blanda ihop fetaosten med philadelphiaosten, hackad gräslök, lite olivolja och kryddorna. Fördela i paprikorna och snurra sedan runt en baconskiva.

Grilla eller kör i ugnen ca 20 min.

Squashen bara skar jag i tjocka skivor och sparrisen ansade jag. Blomkålen fick gå i ugnsfoliepaket på grillen, så himla goda, tänk dock på att dem tar en stund, kanske ca 30 min.

Inoljade grönsaker som väntar på grillen.

Jag brukar göra så när jag grillar grönsaker att jag häller rikligt med olja i en form, pressar i flera vitlöksklyftor, saltar och pepprar och rör om. Sedan lägger jag ner alla grönsaker jag ska grilla och vänder runt. På detta sättet får dem god smak och man kan dessutom pensla med resterande olja under tiden om det behövs.

Ingredienser limeaioli
1 helt ägg
2 dl olivolja eller rapsolja
1 tsk dijonsenap
saften från en lime + lite limeskal
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar

Lägg ägget, olivoljan, senapen och limeskal/saft i en hög stavmixerskål. Ställ ner stavmixern och kör igång, går på ett kick så kör inte för länge. Häll över i en skål och pressa ner en vitlöksklyfta, salta och peppra.

Servera allt tillsammans och avnjut med ett glas rött ;-)

fiskfärsbiffar med limeaioli




LCHF Caesarsallad

$
0
0
caesarsallad

Det är inte ofta som jag får god caesarsallad när jag beställer det ute. Har nog ätit det på fel ställe kanske men den här som jag gjorde själv häromdagen var helt outstanding (om jag får säga det själv ;-)) En caesarsallad är väl väldigt lchf-ig om man bara väljer att utesluta krutongerna vilket jag gjorde, därav titeln ;-) Jag valde dessutom att lägga till sparris vilket ju är så himla gott och passar utmärkt till tycker jag. Så här gjorde jag:

Ingredienser
sallad
1 kg kycklinglårfileér
1 pkt bacon
mycket parmesanost
en bukett sparris
 
Ingredienser dressing
2 ägg
6 sardeller
0,75 dl olivolja
0,75 dl grädde
saften från 1 citron
2 dl riven parmesanost
salt och peppar

Börja med dressingen. Mixa ihop ägg, sardeller, citron och riven ost. Tillsätt olivolja och grädden droppvis medans du mixar. Salta och peppra, ställ svalt.

Grilla kycklinglårfiléerna, salta och peppra. Grilla eller stek även baconet i mindre bitar och sparrisen.

Lägg upp salladen på ett stort serveringsfat. Skiva kycklingen och fördela över salladen. Lägg ut baconbitarna, sparrisen och hyvla över rikligt med parmesanost.

Ringla över dressingen och servera, mums så gott det här var!! Barnen åt som bara den och även vi vuxna ;-)

caesarsallad




Grillat är godast!!

$
0
0
Jag älskar den här tiden på året då grillen åker fram och matlagningen blir så enkelt. Det känns liksom helt okej att bara steka på några korvar och göra en god dippsås till och lite grönsaker, det behövs inte mer än så. Eller att grilla en bit kött och göra ett enkelt kryddsmör, så enkelt och så himla gott!! När det kommer till kryddsmöret brukar jag bara ta lite örter, dem jag har hemma, pressa ner lite vitlök och blanda runt, sätter piff på vilken köttbit som helt. Nedan ser ni kryddsmöret jag just beskrev ihop med helgrillad fläskfilé och så lite grillade grönsaker på det :-)

fläskfilé med kryddsmör

Enkelt och gott!

Nästa bild som ni ser nedan så grillade jag på några goda kryddkorvar, lindade in några av dem i baconskivor eftersom jag hade några över, gjorde en tzatziki till och foliegrillade lite blomkål och broccoli. Så enkelt och så gott!!


Hoppas ni också njuter av solen och ledigheten (även om det inte är speciellt varmt). Vi är lediga imorgon också så det blir långhelg och nästa vecka på onsdag drar jag och några tjejkompisar till Mallorca!! Ska bli så himla skoj :-)




Ugnsbakad lax med grönsaker och fräsch citrondippsås

$
0
0

Lax....skulle nog kunna äta lax varje dag tror jag! Älskar lax, i alla dess former. Som tur är äter mina barn också lax så oftast när vi lagar fisk blir det just lax. Igår körde jag in en hel stor bit laxfilé i ugnen tillsammans med lite grönsaker såsom pumpa, squash och röd lök. Till detta blev det en superfräsch citrondippsås som blev himla lyckad, så god och fräsch och passade perfekt till den ugnsbakade laxen. Så här gjorde jag:

Ingredienser laxen
en bit laxsida
någon msk olivolja
salt och peppar
skal från 1 citron
saft från ½ citron
hackad dill

Lägg laxen på en bit bakplåtspapper i en ugnsform. Smeta ut olivolja på den, salta och peppra. Riv över citronskalet och pressa över saften. Hacka dill och fördela över. In i ugnen på 180 grader i ca 30 min, ska max bli 56 grader och det kan gå fortare så ha koll med termometer.

citrondippsås

Ingredienser citrondippsås
2 dl creme fraiche
2 dl gräddfil
saften från ½ citron, ta en hel om det inte blir så mycket, olika från citron till citron
1 msk honung, helst flytande
rejält med hackad gräslök
en näve hackad dill
salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser och låt stå svalt en stund.

Blanda ihop lite grönsaker och kör i ugnen samtidigt som laxen går. När laxen är klar, höj upp värmen till ca 225 grader och ge grönsakerna lite färg. Servera tillsammans och njut! :-)



Igår kväll bar det ner till havet igen för att fota litegrann. Lite jobbigt är det att solen går ner så sent nu för tiden men vill man ha fina bilder så får man vara där sent ;-) Bilden nedan är tagen igår och blev därmed mitt bidrag till Bohus Coast photochallenge som jag ju kom tvåa i i vintras. Temat nu är "vår" och vad passar väl inte bättre då än lite strandtrift i solnedgång.

Om du vill göra mig riktigt glad så går du in på Bohus coast tävlingssida och gillar och delar mitt bidrag som du hittar där. Man måste även gilla själva Bohus Coast fb-sida men det är inte dumt för där finns massor med fina bilder ifrån Bohuslän :-) Dela ger flest poäng så jättekul om du gör det!! Tack på förhand! :-)

Strandtrift i solnedgång vid Björlanda strand.







Bovetebröd

$
0
0
bovetebröd

Receptet till det här brödet hittade jag inne hos Åse som har bloggen 56kilo.se. För er som undrar så är inte bovete ett sädesslag utan en ettårig glutenfri ört. I detta brödet använder man jäst och Åse använde också bakprotein men det hoppade jag över, gick alldeles utmärkt ;-) I orginalreceptet står det också psylliumskal men eftersom jag inte hade det hemma tog jag istället linfrön, gick bra det också ;-) Jag minskade också lite på vattnet, tog bort 1 dl. Man ska inte vara rädd för att experimentera själv, ibland lyckas man....ibland inte ;-)

Brödet blev jättegott och till och med barnen gillade det, inte så dem jublade kanske men dem åt det i alla fall och sa att det var gott ;-) Jag skär alltid upp brödet efter det är klart och fryser in direkt, på så sätt har man alltid färska skivor att tillgå. Viktigt med det här brödet är att det får svalna helt innan man skär i det, annars kan det klippa.

Ingredienser
50 g jäst
8 dl kallt vatten
1½ tsk salt
7 dl bovetemjöl
3 dl rismjöl
2 msk kruskakli
0,75 dl linfrön eller psylliumskal

Rör ut jästen i kallt vatten i tex din Kitchen Aid om du har en sådan. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt, rör/vispa i ca 5 min och låt sedan stå och svälla i minst 10 min.

Lägg bakplåtspapper i en liten ugnsform ca 25x35 cm. Häll i smeten, strö över lite bovetemjöl och låt jäsa ca 2 timmar.

Sätt ugnen på 225 grader, ställ in brödet, släng in en skvätt med kallt vatten (ger brödet en lite krispig yta) och låt gå ca 30 min. Låt svalna helt och skär upp i skivor.





Chokladmousse med Amarula (innan jag drar till Palma!!!)

$
0
0
Hinner med ett hej ifrån ett regnigt Göteborg innan jag drar iväg till Palma, Mallorca om några timmar ;-) Ska bli så skönt att lämna detta regniga väder för några dagar i solen med tjejkompisarna!!Det är nästan samma gäng som var iväg i höstas till Falkenbergs strandbad. En av tjejerna som håller i evenemanget är Annika Sjöö som ni ju säkert känner igen ifrån Let´s Dance. Så med andra ord, det blir en hel del träning och även dans på denna resan ;-) + givetvis massa god mat, cava och shopping. Vi ska bo på Hotel Feliz som jag hört så mycket gott om!

chokladmousse

Men som sagt, ett litet recept innan jag kilar, denna gången en god och  nyttig efterrätt nämligen chokladmousse. Jag spetsade moussen lite med Amarula som blev himla gott. Har ni smakat Amarula?? Så himla gott!!

Ingredienser till 2 glas
2 mogna avocado
½ dl kakao
3 msk honung
1 dl kokosmjölk, välj en krämig variant tex Garant
2 msk Amarula
lite bär att toppa med

Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer, toppa med lite färska eller frysta bär.

amarula

Jag återkommer givetvis med massor med bilder ifrån Palma, förhoppningsvis massor med tapas och cava ;-)



Viewing all 1313 articles
Browse latest View live