![]() |
Producerad i Sverige med svensk råvara??? |
När jag häromdagen lade ut ett
inlägg här på bloggen om att jag testat Lindahls cottage cheese så fick jag en kommentar av en läsare som skrev att Lindahls använder sig av importerad mjölk. Detta var något jag inte visste om men det var heller inte riktigt sant. Alla Lindahls produkter produceras i EU och de använder mjölk ifrån de landet som dem tillverkas i. Jag tänker ju att Lindahls låter ju väldigt svenskt och dem borde ju givetvis producera sina produkter i Sverige men så var alltså inte fallet.
![]() |
Producerad i Sverige med svensk råvara??? |
Jag började fundera på det här och bestämde mig för att ta reda på mer fakta. Enligt Arlas hemsida så måste man inte skriva ut om mejeriprodukter är tillverkade i Sverige och om dem innehåller svensk mjölk. Låter väldigt konstigt tycker jag! Man ska alltså behöva kontakta företaget som tillverkar produkten för att få reda på om man köper svenskt eller inte?? Sagt och gjort, jag bestämde mig för att kontakta en del av företagen som tillverkar mejeriprodukter (har jag missat några stora och självklara så tipsa mig gärna) och detta fick jag fram:
Norrmejerier: All mjölk kommer ifrån bönder i Norrbotten, Västerbotten och Ångermanland och de olika produkterna tillverkas på deras mejerier i Burträsk, Luleå och Umeå.
Mondelez som tillverkar Philadelphiaost: den ost som säljs i Sverige tillverkas i Tyskland med tysk eller spansk mjölk.
Skånemejerier: mjölken kommer ifrån Skåne, Ljungby, Småland och Blekinge, gäller för alla produkterna.
Lindahls (som ingår i Skånemejerier): deras produkter produceras inom EU och de använder råvara från respektive land.
Arla: (här fick jag all info ifrån deras hemsida) produkter märkta med den röda Arla kon innehåller alltid 100% svensk mjölk, detsamma gäller alla ekologiska produkter. Arla har några produkter som inte är tillverkade i Sverige såsom tex Kesella, Arla köket och Apetina, i de här fallen använder dem råvaran från respektive land. Vid brist tar Arla in mjölk ifrån andra länder, då främst Finland och Danmark men detta händer tydligen inte så ofta.
Coop: här produceras en del produkter i Danmark (Änglamarks smör), en del i Tyskland (den behandlade 36% vispgrädden) och en del i Sverige. De försöker använda svensk mjölk så långt det går främst då i deras volymvaror såsom mjölk, fil och hårdostar. I deras X-tras produkter är det sällan svensk råvara.
Garant:har ej fått svar, uppdaterar så fort svar kommer in.Ica: har ej fått svar, uppdaterar så fort svar kommer in.
Slutsats:Ja, vill man vara säker på att de mejeriprodukter man köper är tillverkade i Sverige med svensk råvara så är det ju Norrmejerier och Skånemejerier som gäller. Håller man sig till Arlas ekologiska produkter så kan man även sätta in dem under denna kategorin.
Men hur viktigt är det för dig att dina mejeriprodukter är tillverkade i Sverige med svensk råvara??
Om jag får välja så vill jag ju givetvis ha en produkt som är tillverkad i Sverige med svenska råvaror men en del mejeriprodukter räknar man ju inte riktigt med att dem är tillverkade i Sverige såsom tex Philadelphiaost. Inte heller tex parmaost, fetaost osv. Dock tycker jag det blir helt fel om man tillverkar produkten i Sverige men inte använder svensk råvara. Visst, är det brist i hela landet så får man väl kanske köpa in men att inte använda svenskt när det finns är i mina ögon helt fel.
En annan sak..........en produkt som jag saknar och aldrig hittar är ekologisk, laktosfri, fullfet mjölk. Även grädde och creme fraiche. Finns inte......Eller finns det fast jag har missat? Svensk eller icke, jag vill ha den! ;-) Tipsa mig gärna :-)